Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Gyakran Ismételt Kérdések

Folyamatosan frissül!

Mi is az a Simonyi BEDC?

Business and Economic Development Center, azaz magyarul Üzlet- és gazdaságfejlesztési központ, amelynek lényege a vállalkozói kapacitásteremtés, fejlesztés. Más szóval az a célunk, hogy minél több ember, legyen az egyetemi polgár, alkalmazott, cégvezető, állami alkalmazott…stb. keljen fel és próbálja meg megvalósítani üzleti vagy akár nem üzleti jellegű ötletét. Az a célunk, hogy egy olyan közösség jöjjön létre, amiben mindenki saját elképzelésének megvalósításán dolgozik, amely folyamatban a másik személlyel együttműködik, s ezáltal egyre több saját kezdeményezés alakul ki és valósul meg a régióban.

Mi az az Inkubációs Program?

Az egy olyan 12 hetes program, ami ősszel és tavasszal folyik és üzleti ötletek kifejlesztését, üzleti modellé való formálását célozza. Azért inkubációs, mert a fejlesztés egy közös tanulási közegben zajlik, ahol az ötletgazda hallgatók segítségével, oktató/kutató kollégák iránymutatásával és üzleti szakemberek támogatásával alakítja ki az üzleti koncepciójának az alapjait. Ebben a fázisban nagyon fontos a sok mérés, visszacsatolás, kiigazítás az ötlet tekintetében, hiszen itt rakódik le a koncepció alapja. Ehhez meg NAGYON sokat kell beszélgetni, vitatkozni és nem utolsó sorban TANULNI.

Kik vehetnek ebben részt?

Mindenki, bárki!! PTE hallgató, nappalis, levelező, alapképzéses, mesteres, alkalmazott, oktató, kutató, …stb. De szívesen látunk bárkit az egyetemen kívülről is, mert mi kinyitjuk az egyetem kapuit, hogy közösen tudjunk egymástól tanulni!!!

Az Inkubációs Programban mi az, hogy Csapat? Pontosan hogy néz ki egy csapat?

Igen, egy szemeszteren átnyúló csapatmunkáról beszélhetünk. Az összetétel úgy néz ki, hogy van egy ötletgazda minden csapatban, aki maga mellé kap 1 vagy 2 mentort (legyen ez karon belüli oktató, vagy beszélhetünk szakmai mentorról is) és egy fejlesztőcsapatot, ami általában 2-3 főből áll. A fejlesztőcsapat a közgazdaságtant hallgatók közül kerül ki, hiszen gazdaságilag kerül „átvilágításra” a megvizsgálandó ötlet.

Élesben megy ez a folyamat, vagy csak a játékos tanulás része?

Teljes mértékben valóságos helyzetekben, élesben működnek a folyamatok. kihívásokkal teli feladatok elé állítjuk a hallgatókat, minden ötlethez speciális problémák merülhetnek fel, melyek megoldásra várnak. Így az elméleti tudást hasznosíthatják a gyakorlatban.

Ha én egy hallgató vagyok, akkor ez egy kurzusnak számít, kreditpontok kaphatók érte?

Vannak kurzusokba beépített részei is, de magában ez egy önálló 6 kredites program. Természetesen, ha tantárgyhoz kapcsolódik, szintén kredit jár a munkáért. PTE-sként keresd a Campus kredites tárgyak között, vagy Pécsiközgázosként a C-s választható kurzusok között a Simonyi Inkubációs Programot. 

Nem közgazdász hallgatóként is lehetőségük van kreditet szerezni vele?

Természetesen igen. Campus kredit tárgyakhoz kapcsolódik ez a program, ezeken keresztül megszerezhetőek a megérdemelt kreditek.

Ha ötletgazda vagyok, attól még lehetek fejlesztő is?

Igen, semmi akadálya, hogy mindkét szerepet kipróbáld, ha van hozzá kellő energiád és motivációd.

Mi az az Ötlet Outlet?

A Simonyi BEDC minden szemeszterben a PTE-s polgárok számára meghirdetett felhívása, ahová olyan ötleteket várunk, amelyek rendelkezik piaci potenciállal, és ideális esetben az ötletgazda legyen a következő Zuckerberg, Jobs, Musk stb.

Van kettő világmegváltó és négy fantasztikus ötletem, melyikkel jelentkezzek?

Mindegyikkel, ugyanis nincs korlát. Nyugodtan jelentkezz annyi ötlettel, amennyivel szeretnél, és utána már csak izgulnod kell, melyek kerültek be a programba.

Mivel leszek több, ha részt veszek?

Kapcsolati és intellektuális tőkével gazdagodsz, és a program végén akár befektetőkkel is kapcsolatba kerülhetsz, forrást gyűjthetsz az ötleted tényleges megvalósításához. Emellett nem csak a munkából áll az egész szemeszter, hasznos programokkal is várjuk a tagokat.

Milyen típusú programokra számítsak?

Három fő kategóriába sorolhatóak a programok. Vannak szigorúan szakmai fókuszú, neves vendégelőadókkal bővelkedő előadások. Ezen felül vannak a kicsit könnyedebb programok is, mint például már befutott, sikeres vállalkozókkal együtt tartandó beszélgetős estek/délutánok, illetve az úgynevezett Brainstorm programok, melyek az eszmecseréknek adnak otthont, tapasztalatok megosztásáról szólnak, és az építő jellegű ötleteket helyezik középpontba.

Ha bekerül az ötletem a programba, akkor mi biztosítja azt, hogy egy hét múlva nem találkozok vele a piacokon, illetve a boltok polcain?

Nagyon szigorúan kezeljük a titoktartást, minden résztvevőnek kötelessége aláírnia ezzel kapcsolatban egy nyilatkozatot, legyen az mentor, fejlesztő vagy akár befektető.

Esetleg lesz valami nyoma, ha tényleg világmegváltó ötletet találtam ki, és nagyon frappáns?

Természetesen. A program záró rendezvényén nem csupán a befektetők előtti helytállás von maga után nagy tétet. Minden szemeszterben négy díj talál gazdára, melyek a következők: a Simonyi Innovációs Díj, a Simonyi Profit Díj, a Simonyi Kreativitás Díj és a Simonyi Fenntarthatósági Díj.

Mi az a HSUP, vagyis Hungarian Startup University Program?

Egy egyedülálló lehetőség, melyet a Simonyi Vállalkozásfejlesztési Központ által kínált kurzusokon keresztül használhatsz ki. A 2 féléves program során online modulok teljesítése mellett dolgozol a saját ötleted fejlesztésén, melyet a Simonyi Final Pitch keretében megmérettetsz. Amennyiben elnyeri a zsűri tetszését folytathatod a munkát az ötleted fejlesztésén és egy 2 perces videót készítesz a második félévben (online modulok teljesítése mellett), melyhez 4 hónapon keresztül havi 150.000Ft ösztöndíj kifizetést is adunk.Ezt felhasználhatod prototípus gyártásra, informatikai fejlesztésre, de felfoghatod saját befektetett munkád „béreként” is. Ne habozz, jelentkezz! simonyibedc [at] ktk.pte.hu

HSUP-ra ötlettel kell jelentkeznem?

Nem, egy féléved van rá, hogy azonosíts egy problémát és javaslatot tegyél annak megoldására, ehhez a Simonyi csapat nyújt számodra segítséget.

HSUP-ra egyedül vagy csapatban jelentkezzek?

Egyedül. Mind beadtok egy projektjavaslatot, mind részt vesztek a Final Pitchen. Akiknek az ötlete kiválasztásra kerül, azok csapatot verbuválhatnak a be nem válogatottakból.

HSUP - Az is kaphat ösztöndíjat, akinek az ötletét nem választják ki?

Igen, ha a kiválasztott ötletek ötletgazdái beválogatnak egy csapatba. Csapathoz kell tartoznotok, csapatban kell dolgoznotok, ez az ösztöndíjkifizetés feltétele. Akár a sajátodon van lehetőséged dolgozni, akár más ötletén mindenképpen nyertes lehetsz, hiszen komoly szakmai tapasztalatokat van lehetőséget szerezni a folyamat során.

DOKTORANDUSZ HALLGATÓKÉNT IS JELENTKEZHETEK A HUNGARIAN STARTUP UNIVERSITY PROGRAMRA (HSUP) ÉS JOGOSULT VAGYOK AZ ESETLEGES ÖSZTÖNDÍJRA? 

Igen, a HSUP-on mindenki, aki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik az egyetemünkön részt vehet, és amennyiben kiválasztásra kerül az ötlet/csapat, jogosulttá válik az ösztöndíjra is.

Mit is jelent pontosan az e-learning oktatási platform a Hungarian Startup University Program (HSUP) kapcsán?

A Hungarian Startup University Program egy saját, üzletfejlesztéssel kapcsolatos online tananyagot fejlesztett, melyet a Programban résztvevők a regisztrációjukat követően érnek el a következő platformon: https://hsup.nkfih.gov.hu Rövid, ismeretterjesztő anyagokat takar különböző modulokba/témakörökbe gyűjtve, melyek végén rövid, egyszerű tesztek találhatóak. Ezen tananyagok ismerete és a tesztek elvégzése kötelező eleme a Programnak, mely a saját időbeosztással összeegyeztetve, bármikor feldolgozható és teljesíthető a HSUP ideje alatt

Hogyan épül fel az e-learning tananyag?

A fejezetek moduláris szerkezetűek, a szöveges és képes elemek mellett, esettanulmányok, interaktív, a témakörhöz kapcsolódó tesztek, beágyazott podcastok, online videók és egyéb tartalmak is megjelennek az anyagban. A közösségi tanulás során a hallgatók maguk is kiegészítő segédanyagokat gyűjthetnek és oszthatnak meg. A tananyagok egymásra épülnek, így azokat csak meghatározott sorrendben lehet teljesíteni. A mindenkire érvényes teljes tananyag bónusz tartalmakkal egészül ki a személyiségtípusoknak megfelelően. Minden modul egy összefoglaló videóval és egy teszttel zárul, ahol a hallgatók felmérhetik elsajátított tudásukat.